Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Αποχή

Η Nymph θέλει να δημοσιεύσει σήμερα το "πόνημα" ενός πολύ καλού της φίλου! Τι λέγαμε για το καλειδοσκόπιο και τους σχηματισμούς; Allons-y!;-)

Σχολιάζει λοιπόν την αποχή στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές (ή αλλιώς αυτοδιοικητικές) εκλογές:

"Ποιος είπε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι βαρετές; Κάθε άλλο! Φέτος αποδείχθηκε το αντίθετο, καθώς ο λαός έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα-σφαλιάρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μια δίχως προηγούμενη γροθιά στο κατεστημένο που ταρακούνησε τους πάντες.
             Νικητής με διαφορά η αποχή, και το μήνυμα για ριζικές και άμεσες τομές σαφέστατο. Πρώτη φορά τα κόμματα πραγματικά ένιωσαν την αποδοκιμασία και την οργή του κόσμου στο πετσί τους. Όπως αντανακλάται και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και στις αντιδράσεις των κομματικών στελεχών, ο προβληματισμός είναι διάχυτος και η ανησυχία εντονότατη. Κανείς δεν πανηγύρισε με τα αποτελέσματα, και πώς να πανηγυρίσει; Φυσικά κανείς δεν δήλωσε ότι κέρδισε! Αντιθέτως, στα στρατηγεία των κομμάτων διέκρινες πρόσωπα θλιμμένα και σκυμμένα κεφάλια, κάποιοι έκλαιγαν, άλλοι θρηνούσαν, πολλοί έτρεχαν πανικόβλητοι στους διαδρόμους κομμάτων και εκλογικών κέντρων, ενώ οι ψυχραιμότεροι σχεδίαζαν την επόμενη μέρα, που θα βρει τους πάντες αλλαγμένους. Παρόμοια συναισθήματα διακατείχαν και τους πιστωτές μας στο εξωτερικό. Υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλούσαν για «πρωτοφανή καταστροφή» ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σκέφτεται σοβαρά να δώσει τα επόμενα δάνεια άτοκα, μήπως και σταματήσουν να κρατάνε μούτρα οι Έλληνες ψηφοφόροι.
            Ο σοφός λαός μίλησε λοιπόν, βουβά. Και η ετυμηγορία του δεν χωρούσε παρερμηνείες. Τα άδικα και σκληρά μέτρα δεν θα γίνουν πια ανεκτά, ως εδώ οι αλαζονικές συμπεριφορές, μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς, που άλλωστε αγγίζουν μόνο τους πολιτικούς και σε καμία περίπτωση τον απλό λαό. Και όσοι έκαναν κριτική, μέρος του συστήματος είναι κι αυτοί, προφανώς βολεμένοι με την υπάρχουσα κατάσταση. Το ίδιο και όσοι ψήφισαν. Το 90% είναι κομματόσκυλα ή συγγενείς υποψηφίων και ένα 10% είναι είτε παθολογικά ηλίθιοι πιστεύοντας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο παρόν σύστημα ή απλά άτολμοι να επιλέξουν το δύσκολο και ανηφορικό -αλλά συνειδητό- δρόμο της αποχής.
            Κάποιοι τόλμησαν να μιλήσουν για αδιαφορία. Αυτοί είναι οι πλέον γελασμένοι! Τα πράγματα είναι απλά, ο κόσμος, αυτή η πλειοψηφία που δεν πήγε να ψηφίσει δεν μένει απαθής ούτε κάθεται στον καναπέ κριτικάροντας εκ του ασφαλούς. Είναι ένας κόσμος που στα υπάρχοντα ψηφοδέλτια δεν είδε κανέναν να τον εκφράζει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει αδιάφορος, τουναντίον! Θα αλλάξει συμπεριφορά στην καθημερινότητά του, θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Θα σταματήσει να κλέβει την εφορία, να δωροδοκεί δίνοντας φακελάκια και να περιμένει ρουσφέτια και χάρες. Φυσικά δεν ισχύει το ότι δεν έχει κάποια πρόταση και περιμένει μοιρολατρικά το τέλος. Θα αντιδράσει, θα βρει άλλες μορφές από την ψηφοφορία για να εκφραστεί. Όχι, δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα βγει στο δρόμο, αυτά είναι σχετικά ξεπερασμένα και κάνει και κρύο. Απλά ο τρόπος της αντίδρασης αυτής είναι έκπληξη, δεν το λέμε ακόμα. Μπορεί να είναι ομαδικές αυτοκτονίες, ή συμβολικές ενέργειες όλο νόημα, όπως κεράκια σε κεντρικές πλατείες. Ακόμα και ο τόπος μπορεί να ποικίλει. Μπορεί για κάποιους να είναι στην Αράχωβα, στην πίστα του σκι. Ή για άλλους στα φοιτητικά αμφιθέατρα, πετώντας ομαδικά σκονάκια στους διερχόμενους. Ή στο Villa Mercedes, την ώρα που ο Sidnei Govou θα απολαμβάνει το τελευταίο του ποτό ή στα μπουζούκια, καθώς ο συνδυασμός του λουλουδοπόλεμου με το μεστό πολιτικό λόγο του Νότη Σφακιανάκη μπορεί να αποτελέσει εκρηκτικό μείγμα. Ή ακόμα μπροστά στις κάμερες στις λαϊκές αγορές, σε ζωντανή σύνδεση που βλέπει και κόσμος.
            Όσο το πολιτικό σύστημα θα κλυδωνίζεται από το ηχηρό χαστούκι της αποχής (ήδη πολλοί δεν μπορούν να κοιμηθούν από τη στεναχώρια) και θα ψάχνει σοκαρισμένο λύσεις για να ξαναφέρει αυτόν τον κόσμο στις κάλπες (άλλωστε ποιος τη θέλει την εξουσία χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση;) οι απέχοντες σαν ορμητικός χείμαρρος δεν θα γκρινιάζουν απλώς διαμαρτυρόμενοι για όλα, αλλά θα σχεδιάζουν τη δική τους αντίδραση, που όταν θα έρθει, επειδή είναι και πλειοψηφία, θα αλλάξει τα πάντα.

Ο.Κ."

Πάντως εγώ θα διαφωνήσω στο σημείο "...και κάνει και κρύο" γιατί όπως λένε και οι Locomondo "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ"!!
Τα φιλιά μου, Nymph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου